"ΕΛΠΙΣ 2014" - Άσκηση ετοιμότητας ΛΕΚ/ΕΔΟΠΑ

   Στα πλαίσια εκπαίδευσης της Ομάδας Ορεινής Διάσωσης της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας θα πραγμοτοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας "ΕΛΠΙΣ 2014".

 Η άσκηση γίνετε υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 στην περιοχή Αλωνάκι Φαναρίου - Δήμου Πάργας.

      Το σενάριο της  άσκησης:

--" Ένας τουρίστας στην προσπάθεια του να περιηγηθεί σε ένα βράχο με εσοχή στην θάλασσα , από λάθος χειρισμό γλιστρά και πέφτει με συνέπεια τον τραυματισμό του στο δεξί του πόδι και την σπονδυλική στήλη. Οι υπόλοιποι της παρέας βλέποντας την δυσκολία του τοπίου ενημερώνουν τις αρχές για το συμβάν . Λόγω της δυσκολίας του εδάφους καλείτε η Διασωστική Ομάδα (ΕΔΟΠΑ) της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας να συνδράμει στην μεταφορά του τραυματία στο πλησιέστερο Κέντρο Βοήθειας. 
      Άμεσα πραγματοποιείτε η κινητοποίηση της ΛΕΚ/ΕΔΟΠΑ για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Ο πρόεδρος της ΛΕΚ και επικεφαλής της ΕΔΟΠΑ καλεί τον ομαδάρχη της Ομάδας Ορεινής Διάσωσης (ΟΟΔ)  και τον υπεύθυνο Υλικών και άμεσα γίνετε πλήρη ενημέρωση για το συμβάν. Αποφασίζετε η συμμετοχή  15 μελής τμήματος της ΟΟΔ/ΕΔΟΠΑ και τα μέλη της παίρνουν από τα γραφεία της ΛΕΚ τον απαραίτητο διασωστικό εξοπλισμό. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και της ύπαρξης θάλασσας γύρω από το σημείο του συμβάντος αποφασίζετε η μεταφορά στο σημείο και φουσκωτής λέμβου για την βοήθηση του έργου της μεταφοράς του τραυματία
      Η μετάβαση στο σημείο πραγματοποιείτε με μεταφορά προσωπικού και υλικών με οχήματα της ΛΕΚ. Με την  άφιξη στο τόπο του συμβάντος ο επικεφαλής σε συνεργασία με τον ομαδάρχη Ο.Ο.Δ. καθορίζουν τον τρόπο ανάπτυξης της ΛΕΚ/ΕΔΟΠΑ  ως εξής:

            Δύο  ομάδες επιχειρούν  να προσεγγίσουν  τον τραυματία από την ξηρά ... ενώ μια τρίτη ομάδα επιχειρεί την προσέγγιση του σημείου με φουσκωτό σκάφος φέροντας το φορείο . Καθορίζετε ότι: η μεταφορά του τραυματία θα γίνει από την πρώτη ομάδα επέμβασης μέχρι την ακτή στο σημείο που μπορεί να γίνει η ποαραλαβή του τραυματία με το φουσκωτό, με την βοήθεια οριζοντίας γέφυρας. Στην συνέχεια το φουσκωτό θα μεταφέρει τον τραυματία στην πλησιέστερη ακτή για να μεταφερθεί ο τραυματίας στον Κέντρο Βοήθειας .."