ΑΣΚΗΣΗ "ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2013"

             Στην ετήσια άσκηση αντιμετώπισης σειμών "ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2013 " συμμετείχε η ΛΕΚ με την Ειδική Διασωστική Ομάδα Πολλαπλών Αποστολών ΕΔΟΠΑ μετά από πρόσκληση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας στην προσπάθεια κοινής εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση συνεπειών από εκδήλωση σεισμού στην περιοχή της Πρέβεζας.
            Η άσκηση έιχε επιτυχία και η επταμελές ομάδα της ΕΔΟΠΑ που συμμετείχε απέσπασε τα συνχαρητήρια τόσο από τον Διοικητή της Π.Υ. Πρέβεζας όσο και του Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενόττητας Πρέβεζας.

 
          Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση ισχυρού σεισμού ο οποίος πλήττει την πόλη της Πρέβεζας, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων. Πάρα πολλές κλήσεις για βοήθεια προέρχονται από την περιοχή πλησίον του τελωνείου της πόλης της Πρέβεζας και συγκεκριμένα από εργαζόμενους σε αυτό, που λόγω της εκτεταμένης κατάρρευσης των εγκαταστάσεων του κτιρίου του τελωνείου, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χώρο του ισογείου, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένα άτομα
    
 Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι άμεση και στην περιοχή αυτή αποστέλλονται τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα (ένα (01) τζιπ, δύο (02) υδροφόρα και ένα διασωστικό).Κατά την πορεία των οχημάτων δίνονται από το Κ.Α.Ε. (Κέντρο Ασύρματης Επικοινωνίας) χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής της άσκησης, που αφορούν για την κατάρρευση του κτιρίου, την εκδηλωθείσα πυρκαγιά και τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι μάλλον είναι δύο (02) καθώς και τους πιθανούς χώρους όπου αυτοί είναι εγκλωβισμένοι.
       Με την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων ο επικεφαλής της άσκησης, κατευθύνεται σε καίριο σημείο του χώρου για άμεσο σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων.
Η πρώτη εντολή δίνεται στον επικεφαλής της 1ης ομάδας και αφορά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και την καταστολή της, ενώ κατόπιν επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Πρέβεζας πραγματοποιείται άμεση κινητοποίηση των μηχανημάτων της όπως αεροσυμπιεστές, προωθητές και φορτωτές, με τη συνδρομή και του οχήματος της εθελοντικής διασωστικής ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας.
           Εντω μεταξύ ο επικεφαλής της άσκησης παίρνει πληροφορίες από εργαζόμενο του τελωνείου για τα πιθανά σημεία εγκλωβισμού δύο εργαζομένων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι δύο (02) εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν καταπλακωθεί στο ισόγειο του κτιρίου.
Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής δύναμης, δίνει εντολή στη 2η ομάδα διάσωσης να διερευνήσει το χώρο, ώστε να εντοπίσουν τη θέση των εγκλωβισμένων, με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων εργαλείων, ώστε να υποστυλωθούν τυχόν τοίχοι ή πλάκες.
Για την προσέγγιση τους και απεγκλωβισμό των ατόμων είναι απαραίτητη η μικτή διείσδυση στα ερείπια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατό κατά τη διάρκεια της προσέγγισης να υπάρχει οριζόντια αλλά και κατακόρυφη διείσδυση.
Αφού εντοπιστούν οι εγκλωβισμένοι η διασωστική ομάδα σε συνεργασία με την εθελοντική διασωστική ομάδα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας, και τη βοήθεια φορείου θα τους μεταφέρει στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή τους στο Γ.Ν. Πρέβεζας.